04 Novembre, 2019

Els kurds i el rei groller

Divendres 3 de novembre de 2017 (Copenhaguen)
Dietari  |  Exteriors  |   Comentaris

Comparteix

Divendres 3 de novembre de 2017 (Copenhaguen)

Aquest matí he anat a Akademikerne, a preguntar si en cas que tanquin la delegació tindré dret a l'atur de l'A-kasse, però m'han dit que no perquè com a mínim hi hauria d'haver treballat mig any, i la delegació de Copenhaguen només fa dos mesos que la vam obrir. La senyora que m'ha atès, que em demanava detalls, de seguida ha dit «ah sí, sí. Catalunya», i ha fet un gest com volent dir «quin panorama».

M'ha fet l'efecte que tot això nostre li queia llunyíssim. Ens hem convertit en els kurds de torn; aquella pobra gent amb qui tothom és comprensiu però que sempre fan tanta mandra.

Després me n'he anat a casa a preparar un correu per enviar a diputats dels països nòrdics, sobre l'empresonament dels membres del govern català. També he trucat al Tremosa, a Brussel·les, i li he demanat si tenien la versió en anglès del discurs que va fer ahir el Puigdemont per televisió. El seu assistent me l'ha traduït de seguida, i m'he menjat un parell de frikadeller mentre mirava les notícies a l'ordinador.

Cap a les 4 he anat a la Delegació; havíem quedat amb la J. per treballar. Quan hem entrat, l'Ingebjørg endreçava uns papers al taulell de recepció i ens ha mirat sorpresa. Els ulls l'han traït només un moment, llavors ens ha saludat amb l'entusiasme de sempre. Ens hi hem estat fins quarts de 9, treballant sense parar. La J. s'ha encarregat de preparar el comunicat de premsa, mentre jo enviava correus a tots els diputats i representants escandinaus que conec.

Ha estat esgotador perquè els he anat personalitzant un per un, intentant apel·lar a les motivacions de cadascú perquè els costi més fer l'orni. Bàsicament, però, els demanava que exigeixin a l'Estat espanyol que deixi la via de la repressió i els mètodes antidemocràtics, i els adjuntava el discurs del Puigdemont. A veure si s'organitzen i mouen fitxa.

A les 9 han vingut els propietaris del pis on visc, a revisar-me la calefacció. La Gitte, que és una senyora tota fina, diu que es va quedar veient visions amb el discurs del rei del dia 3 d'octubre. «Quin rei més groller. Això a Dinamarca no passaria mai. La reina mai, mai es ficaria en qüestions polítiques», ha dit.

Nou comentari